zaterdag 28 mei 2016

Sicilië : Geschiedenis - Keuken - Wijnen (Brochure van Lieze & Tilde)

Sicilië, een eiland vol historie


Sicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een autonome regio binnen Italië. De oud-Griekse naam van het eiland “Trinakria” betekent “het eiland met de drie punten” en men vindt dit logo nog terug op de vlag van Sicilië. Tot de regio Sicilië, behoren naast het hoofdeiland ook de Eolische eilanden, de Egadische eilanden, de Pelagische eilanden, het eilandje Ustica en Pantelleria. Pantelleria en de Pelagische eilanden liggen voor de kust van Tunesië en behoren geografisch gezien dan ook tot het Afrikaanse continent.

Sicilië kent een zeer rijke en ook bewogen geschiedenis. Het eiland is door vele verschillende volkeren bezet geweest.

De Arabieren
In de Byzantijnse periode, rond het jaar 800 wordt de stad Mazara veroverd door de Arabieren (Saracenen). Vele hernieuwde aanvallen volgen en ondanks het heftige verzet van de oorspronkelijke bevolking van Sicilië, wordt in 831 Palermo en in 842 Messina bezet door de Arabieren. Bij de laatste strijd in 902 veroveren de Arabieren Taormina, de laatste nog vrije stad op Sicilië.
Sicilië is voor de Arabieren een erg belangrijk gebied. Het is de Arabieren echter nooit gelukt om de Sicilianen te bekeren tot de Islam.

Normandiërs
Rond de 11de eeuw sticht de Normandische Hertog Robert Guiscard een Normandisch Rijk in Zuid-Italië en vanuit die positie verovert hij in 1061 Messina. In 30 jaar tijd verovert deze Normandische Hertog samen met zijn broer Rogier de Hauteville, het gehele eiland. Rogier wordt door zijn broer verheven tot Graaf van Sicilië, waarna op zijn beurt de zoon van Rogier wordt benoemd tot Koning van Sicilië.
Onder het bewind van de Normandische Koning van Sicilië neemt het aantal Arabieren snel af. Velen vertrekken naar Noord-Afrika. Daarvoor in de plaats komen veel Noord-Italianen naar Sicilië, zij zorgen ervoor dat het Italiaans in korte tijd de belangrijkste taal wordt, in plaats van het Arabisch.


Spaanse periode
Vervolgens valt Sicilië onder Duits, Frans en Spaans bewind. Tijdens de Spaanse periode, geeft in 1675 Frankrijk aan het eiland te willen inlijven. Filips II van Spanje is op dat moment in oorlog met Frankrijk en vraagt hulp aan de Republiek. Admiraal Michiel de Ruyter komt Spanje helpen, maar overlijdt aan de gevolgen van ernstige verwondingen door de Slag bij de Etna.
Na de vrede van Utrecht in 1713, komt Sicilië onder het bewind van het huis van Savoye. Vervolgens moeten de Savoyes in 1718 Sicilië weer afstaan aan Oostenrijk en krijgen in ruil daarvoor Sardinië. Op hun beurt staan de Oostenrijkers in 1735 Sicilië weer af aan de Spaanse Bourbons.
De periode onder de Bourbons is voor Sicilië desastreus. Het eiland kent in die periode maar weinig welvaart en het bewind van de Bourbons is ronduit slecht voor de Siciliaanse economie.

Het begin van de maffia
Rond 1806 wordt Sicilië bezet door Engelse troepen om het eiland te beschermen tegen een invasie van het leger van Napoleon. Dit levert het eiland een tijdelijke opleving op, ook op economisch gebied. Onder druk van de Engelsen moet de Spaanse koning het Sicilaanse volk rechten toekennen wat hij eigenlijk niet wil. Een nieuwe grondwet is geboren. Helaas duurt deze opbloeiende periode maar kort. Want na de val van Napoleon en het vertrek van de Engelsen trekt de Spaanse koning deze grondwet weer net zo hard in. Tot groot ongenoegen van de Sicilianen. Geregeld komen zij in opstand tegen de Bourbon koningen. Vele van deze opstanden worden echter op een zeer bloederige wijze neergeslagen. De Sicilianen trekken boos en berooid de Siciliaanse binnenlanden in en gaan leven van criminaliteit. Het begin van de maffia, de Cosa Nostra is geboren.

De Italiaanse eenwording
Met behulp van het leger van Giuseppe Garibaldi, komt het Siciliaanse volk in 1860 opnieuw in opstand tegen de Bourbons. In zeer korte tijd veroveren zij het gehele eiland, waarna ook de oversteek wordt gemaakt naar het Italiaanse vasteland. De Bourbons worden eindelijk verdreven. Door middel van een volksstemming wordt in 1861 de vereniging van het Italiaanse vasteland en de eilanden Sicilië en Sardinië vastgesteld. Het begin van de Italiaanse Republiek.

De Siciliaanse keuken

De Siciliaanse keuken is misschien niet zo bekend als de Toscaanse keuken, maar is minstens even goed! Je kunt op veel plaatsen op dit zonnige eiland genieten van de heerlijkste gerechten, fantastisch ijs, mierzoete dolci, streetfood, hartige snacks, pizza’s en de Siciliaanse sfincione, voortreffelijke wijnen en lekkere streekproducten.
We hebben enkele lekkernijen van de Siciliaanse keuken voor je op een rijtje gezet. Ten eerste de “snacks”:

De arancina
De arancina, letterlijk sinaasappeltje, is een beroemde Siciliaanse lekkernij. Deze flinke rijstbal gevuld met kaas en ham of vlees en groente, kom je in iedere Siciliaanse snackbar tegen.

Pane e panelle
Panelle zijn dunne gefrituurde deegplakjes gemaakt van kikkererwtenmeel die met brood worden geserveerd. Deze snack wordt soms al ‘s ochtends vroeg door de plaatselijke bevolking gegeten.

Pane con la milza
Pane con la milza is brood met lever of milt, typisch Palermitaans en heeft een wat zoutige smaak. Ook al kun je dit op veel plaatsen kopen, de Pane con la milza uit Palermo vinden velen (met name de Palermitanen…) toch de lekkerste.

De sfincione
De sfincione moet niet worden verward met de pizza, ook al worden voor beide gerechten vergelijkbare ingrediënten gebruikt. De bodem van de sfincione, een luchtige broodlaag (focaccia), wordt bedekt met een mengsel van tomaten, ansjovis, kaas (caciocavallo), uien, olie, oregano en paneermeel. Je kunt deze heerlijke snack zowel koud als warm eten.

De Siciliaanse keuken bestaat natuurlijk uit meer dan alleen snacks! Enkele bekende en minder bekende gerechten:

Pasta con le sarde
Dit is verreweg het beroemdste en meest gewaardeerde gerecht op Sicilië. Het is pasta met sardines en venkel en in Palermo ook vaak met tomatensaus, pijnboompitten en krenten.

Caponata
De caponata is een vegetarisch gerecht, gemaakt van gefrituurde groente (in het bijzonder aubergine en paprika) gemengd met olijven, kappertjes en selderie, en heeft een zoetzure smaak. Dit wordt vaak gegeten als antipasto, ofwel als een soort voorgerecht.

Sarde a beccafico
Dit traditionele gerecht uit Palermo bestaat uit gepaneerde, gebakken en gevulde sardines. De vulling bestaat o.a. uit gebakken broodkruim, pijnboompitten, kaneel, druiven, rozijnen en ansjovis. Dit moet je absoluut een keer gegeten hebben.

Bistecca alla palermitana
Eén van de beroemdste gerechten van de Siciliaanse keuken. Het Palermitaanse biefstukje is eerst door een kruidig paneermeel gehaald en vervolgens op een heet rooster gegrild. Lekker met citroensap!

Enkele typische dolci (zoete lekkernijen) van de Siciliaanse keuken die je volgens ons zou moeten proeven:

De cannolo
Deze echte calorieënbom werd vroeger alleen tijdens carnaval gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste Siciliaanse dolci (verzamelnaam voor de diverse desserts en zoete kleine gebakjes, taartjes en koekjes). Net als Siciliaanse cassata komen de cannoli waarschijnlijk uit de tijd van de Arabische overheersing. Ze bestaan uit een gefrituurde, opgerolde koek gevuld met zoete ricotta (gemaakt van geitenmelk) en soms gekonfijte vruchten en stukjes chocola. Het is het contrast tussen de zachte, bijna vloeibare vulling en de krokante, heerlijk ruikende opgerolde koek dat cannolo zo lekker maakt. Voor degenen die minder trek hebben, is er ook de cannolicchio, een kleine versie van de cannolo

De cassata
Ook een lekkernij die je absoluut moet hebben geproefd! Deze geglazuurde taart met cakelaagjes bereid met o.a. zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten, kent diverse varianten. Zo wordt de cassata soms ook nog voorzien van een laagje amandelspijs en is hij in bepaalde delen van het eiland minder zoet. De zoetste cassata is die uit Palermo en deze is, volgens de Palermitanen, ook de lekkerste van Sicilië!

Brioche con gelato
Het ijs zelf (gelato) is natuurlijk niet typisch Siciliaans, maar de combinatie met een zoet broodje (brioche) kom je hier vaker tegen dan in de rest van Italië. Een broodje ijs? Jazeker! Het klinkt misschien vreemd, maar als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je waarschijnlijk nooit meer een hoorntje… Daarnaast is het ijs hier van uitstekende kwaliteit, want het wordt bereid met vers fruit (en andere verse ingrediënten) en dat heeft door het warme klimaat een erg zoete smaak. Er zijn letterlijk honderden verschillende soorten ijs, van “normaal” vruchtenijs tot ijs met pistachenoten, chocolade-ijs met spaanse peper, sette veli (zeven lagen van diverse soorten chocola), het cassata-ijs en ga zo maar door. Let wel op dat je je ijsje koopt bij een gelateria artigianale of een goede bar. Daar maken ze het verse ijs namelijk zelf.

La granita
De basis granita wordt gemaakt van water (gemalen ijs), suiker en citroen en is een heerlijke dorstlesser. Er zijn talrijke varianten op de granita met citroen. Zo is er de granita met diverse soorten vers fruit, zoals perzik of peer, de granita met amandelen, met chocola, met pistachenoten en ga zo maar door. Op het plein voor het Teatro Massimo in Palermo stond altijd een oud mannetje granita te verkopen. Hij is in de loop der jaren met duizenden toeristen op de foto gegaan en velen van hen hebben hem de foto opgestuurd, die hij vervolgens trots op zijn granitakarretje heeft opgeplakt. De verkoop van granita is nu in handen van een familielid, maar de foto’s van de oude granitaverkoper sieren nog steeds de kar.

Le cassatelle
Cassatelle zijn met zoete ricotta gevulde dolci van deeg, bestrooid met poedersuiker. De vorm van de cassatella doet denken aan een kleine calzone, de bekende opgevouwen pizza.

De geschiedenis van de Siciliaanse wijnen

De wijnbouw werd ongeveer 4000 jaar geleden op Sicilië geïntroduceerd. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. In de 19e eeuw nam de wijnproductie behoorlijk toe met wijnen in de Marsalastreek en gemengde wijnen uit andere provincies, waar met name in Noord-Italië veel vraag naar was. De wijnbouw werd rond 1880 echter bijna volledig vernietigd door de fylloxera (druifluis). Door de kruising met een Amerikaanse wijnrank, ontstond een variant die resistent is tegen de druifluis en aan het begin van de 20e eeuw begon de wijnbouw al weer te floreren.

Tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw stond Sicilië met name bekend om de likeurwijnen uit Marsala, maar in de jaren ’70 kwamen er steeds meer goede witte wijnen van het eiland, zoals de Regaleali bianco, de Nozze d’oro Tasca, de Feudo dei fiori en de Colomba Platino. In de jaren ’80 was er een sterke ontwikkeling van rode wijnen die eerst in houten vaten en vervolgens in de fles werden gerijpt, zoals de Duca Enrico van het wijnhuis Corvo. Rond het jaar 2000 werd de rode wijn die van de regionale druivensoort Nero d’Avola is gemaakt erg populair.

In de laatste 10 jaar zijn er steeds meer Siciliaanse wijnproducenten bijgekomen, die zich richten op de productie van Siciliaanse wijnen van hoge kwaliteit. Er zijn inmiddels 22 DOC (Denominazione di Origine Controllata, een officiële aanduiding die een bepaalde kwaliteit garandeert) en 1 DOCG, de Cerasuolo di Vittoria. Voor de in 1992 ingevoerde wijnkwalificatie DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, gelden nog hogere kwaliteitseisen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten